Voor Ieder Zicht

Voor Ieder Zicht is een theateronderzoek van onze Thijn. Met het onderzoek hoopt hij theater in het algemeen toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen: het ontwikkelen van een werkmethode voor theatermakers en het maken van een voorstelling als afsluiter van het project.

Tijdens het onderzoek kijken we kritisch naar de bouwstenen van 'de voorstelling', wat valt hier aan te veranderen om het eindproduct toegankelijk(er) te maken? Met als doel om theatermakers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met deze doelgroep. Denk aan een soort stappenlijst of checklist die een maker in zijn achterhoofd kan houden bij het maken van een voorstelling. Het doel is dan ook om dit te presenteren aan jonge makers/op theaterscholen.

Bij de voorstelling is het streven om een ervaring te creƫren die voor iedereen gelijk is. Ongeacht of iemand volledig zicht heeft, slechtziend of blind is. Hierbij is het erg belangrijk om de belevingswereld van het individu als uitgangspunt te nemen voor de uitvoering. Wat we nu veel zien is dat 'het zien' vaak het uitgangspunt is en dat iemand die blind is uitleg krijgt wat die zou moeten zien als die niet blind zou zijn, volledig buiten zijn eigen belevingswereld dus. Krijg je dan iemand echt mee in het verhaal? Dat is de vraag die het onderzoek wil beantwoorden!

De voorstelling wordt ondersteund door: Stadkamer Zwolle & Provincie Overijssel

Foto: Kasper Veenstra
Foto: Kasper Veenstra
Foto: Kasper Veenstra