Ponzi

Met PONZI duikt Nachtmotten in de cult-esque wereld van de pyramid schemes. Financiële scams die jagen op iedereen die (snel) geld nodig heeft, met grote egotrippers aan de top. "Vanavond geen voorstelling, maar een unieke kans!"

Wat drijft mensen ertoe om zich bij zo’n groep te voegen? Wat gebeurt er als je uit de groep breekt en je sociale vangnet verdwijnt? In een wereld waar de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt en je ogenschijnlijk vanuit allerlei verschillende hoeken snel geld kunt verdienen, is het ten prooi vallen aan een scam snel gebeurd. Het huidige kapitalistische systeem vertelt ons dat wanneer we maar hard genoeg werken, rijkdom vanzelf in onze schoot valt. In de realiteit is dit niet het geval, en blijkt de natte droom van het kapitalisme vaak vooral bedrog.

Voor deze voorstelling gingen wij undercover bij dit soort bedrijven, hielden we interviews met gedupeerden en deden we onderzoek naar de grootsheid van deze absurdistische cults. Hieruit ontstond een deels documentaire, deels fictieve voorstelling over kapitalisme, toxic masculinity en de zoektocht naar rijkdom.

De voorstelling wordt ondersteund door: NORMA fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Janivo & K.F. Hein Fonds

Foto: Hindele Zondervan
Foto: Hindele Zondervan
Foto: Hindele Zondervan
Foto: Hindele Zondervan
Foto: Hindele Zondervan
Foto: Hindele Zondervan